ZPM Bokiny

OLEJ RYBNY

Doskonały komponent do natłuszczania pasz. Poprawia jej wartość energetyczną, smakowitość. Pasze są mniej pylące i chętniej zjadane przez zwierzęta. Dzięki natłuszczaniu uzyskuje się lepsze przyrosty i niższe zużycie pasz. Istotna zaleta oleju rybnego wynika z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a w szczególności wielonienasyconych, długołańcuchowych z rodziny omega, czyli L-PUFA n-3. Należą do nich kwasy: EPA (eikozapentaenowy), DPA (dokozaheksaenowy), nie występują one w olejach roślinnych. Kwasy wielonienasycone (PUFA) wzbogacają produkty trzodowe i drobiowe w cenne składniki, które pełnią w organizmie człowieka wiele biologicznie ważnych funkcji. Korzystnie oddziaływują na układ krążenia, zapobiegają miażdżycy. Kwasy te hamują niektóre postacie nowotworów, osłabiają reakcje zapalne i alergiczne. Odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu mózgu i układu odpornościowego. Olej rybny jest dobrym źródłem witamin lipofilnych, głównie witaminy A i D oraz E. Zawierają wiele makroelementów jak wapń, fosfor i magnez oraz pierwiastków śladowych jak selen, jod, fluor, żelazo, miedź i inne.